Hizmet Tespiti Davası ve Şartları Nelerdir?

 

Hizmet tespit davası işveren tarafından sigorta bildirimi yapılmadan ve sigorta primi yatırılmadan çalıştırılan işçilerin bu durumu öğrendiği anda sigortasız çalıştığı dönem için o dönemin sigortalı hale getirilmesi yani geçmiş dönemin sigorta kaydının yapılması ve işveren tarafından ödenmeyen primlerin ödetilmesi için,işçinin açabileceği bir dava türüdür. Hizmet tespit davası 5510 sayılı Kanunun 86. maddesi 9. fıkrasında düzenlenmiştir. Kanuna göre hizmet tespit davası, aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları kurum tarafından tespit edilemeyen sigortalıların mahkemeye başvurabileceği şeklinde düzenlenmiştir.

 

Hizmet tespit davası nasıl açılır, davanın tarafları kimdir ?  Hizmet tespit davası davalıları işçilerdir. Davacı taraf olan işçinin vefatı durumunda eşi , çocukları, anne veya babası davacı olabilecektir. Davada davacı taraf ise iş yeri sahibi veya tüzel kişiliktir. Bu noktada

Söz konusu davaya SGK  feri müdahil sıfatıyla katılabilecektir. Hizmet tespit davası, gerekli şartların gerçekleşmesi ile işçinin harcı yatırıp dava dilekçesiyle mahkemeye başvurması halinde açılacaktır.

İşçinin Hizmet Tespit Davası Açabilmesi İçin Gerekli Olan Şartlar;

1) Davanın taraflarından olan davalı yan iş yeri 5510 sayılı Kanun hükümlerine uygun şartları sağlayan iş yerlerinden olmalıdır. 

2) Gerçekleştirildiği iddia olunan hizmetin davacı işçi tarafından davalı iş yerinde görülmüş olması gerekmektedir. 

3) İşçi tarafından görülen hizmetin sigortasız şekilde çalışması ya da çalıştığı kurum tarafından bunun tespit edilmemiş olması gerekmektedir. 

4) Davanın konusu analık, hastalık gibi kısa vadeli değil sigortalar değil uzun vadeli sigortalar olmalıdır. 

5) Söz konusu dava kanunda öngörülen zaman aşımı süresi dolmadan açılmalıdır. Hizmet tespit davası şartları gerçekleşmesi halinde işçi, sigortasız çalıştığı iş yerine dava açabilecektir. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *