Sigorta Tespit Davası-Yurt dışındaki Sigorta Başlangıç Tarihinin Esas Alınması

..… İŞ MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI -TC    :
ADRES              :
VEKİLİ             :
ADRES              :
DAVALI            :
ADRES              :
KONU                : Davacı müvekkilimizin yurt dışındaki sigortalılık başlangıç tarihi olan… /… /…. tarihinin ülkemizdeki sigortalılık  başlangıç ​​tarihi olarak kabul edilebilir ve … /… /… /… /…
/… /…  tarihine kadar geçen süre içinde yurt dışında mevcut hizmetlerin borçlanma hakkının tespiti ile bu hizmetlerin dahil olduğu  yerlerde yapılması talebimize ilişkindir.

AÇIKLAMALAR

1-) Müvekkilimiz, …/…/… tarihinde yurt dışında Almanya’da çalışmaya başlamış; ilk sigortalık girişi de Almanya’da çalışmaya başladığı tarihtir (EK 1) (EK 2). Müvekkilimiz …/…/… tarihine kadar bu ülkede çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönmüştür. …….. sicil numarası ile …/…/… ile …/…/… tarihleri arasında Türkiye’de hizmet akdi ile bir işverene bağlı olarak çalışmıştır (EK 3).

2-) Müvekkilimizin Türkiye’ye döndükten sonra SSK’lı olarak bir iş yerinde çalışmaya devam etmiştir. Kendisi, yurt dışındaki sigortalılık başlangıç tarihi olan …/…/…. tarihinin ülkemizde sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabulü ve ayrıca yurt dışında çalışılan …/…/…. -…/…./…. tarih aralığını borçlanmak üzere sosyal güvenlik kurumuna başvuruda bulunmuş ise de (EK 4) talebi, ilgili kurum tarafından reddedilmiş ve  ret kararı …./…/… tarihli cevabi yazı ile kendisine bildirilmiştir (EK 5).

3-) Bu durum müvekkilimizin maddi kayba uğramasına neden olduğu gibi emeklilik işlemlerinin de gecikmesine sebep olarak hukuka aykırılık teşkil etmektedir.  5510 sayılı Kanun’un 38. maddesine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında dikkate alınacak sigortalılık süresinin başlangıcı; sigortalının, 5417, 6900, 506, 1479, 2925, 2926, 5434 sayılı Kanunlar ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıklara veya 5510 sayılı Kanuna tabi olarak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girdiği tarih olarak kabul edilir ve bu hususta Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmeleri hükümleri saklıdır. Böylelikle 3201 sayılı Kanun’un 5. maddesinin son fıkrasında “Sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülkelerdeki hizmetlerini, bu Kanuna göre borçlananların, sözleşme yapılan ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak dikkate alınmaz.” hükmü bulunmakta ise de 02.11.1984 tarihinde imzalanan ve 05.12.1984 tarihli 3241 sayılı Kanunla onaylanıp 01.04.1987 tarihinde yürürlüğe giren ve Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca yöntemine göre yürürlüğe girmiş uluslararası sözleşme olarak 3201 sayılı Kanunun 5. maddesinden önce uygulanma önceliğine sahip bulunan 30 Nisan 1964 tarihli Türk Alman Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Ek Sözleşmenin 29. maddesinin 4.bendi “Bir kimsenin Türk sigortasına girişinden önce bir Alman rant sigortasına girmiş bulunması halinde, Alman Rant Sigortasına girişi, Türk Sigortasına giriş olarak kabul edilir.” hükmü uyarınca yurtdışında ilk defa çalışmaya başlanılan tarihin ülkemizde sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi gerekeceği açıktır.

4-) Diğer taraftan müvekkilimizin borçlanma talep tarihi …/…/…. tarihi olup bu tarihten önce Türkiye’de SSK’lı olarak sigortalılığı bulunmaktadır. 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun’un 5. Maddesi “Yurt dışı hizmet borçlanmasına ait süreler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre hangi sigortalılık haline göre geçmiş sayılacağının belirlenmesinde; Türkiye’de sigortalılıkları varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre, sigortalılıkları yoksa aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilir.hükmü gereğince; Müvekkilin yurt dışı borçlanması için talepte bulunması üzerine …./…/… tarihi itibariyle 5510 sayılı Kanun’un (4/1-b) bendi kapsamında sigortalı tescili yapılması gerekecek olup 3201 sayılı Kanun’un 5.maddesinin 4.fıkrasına göre yurtdışı hizmet borçlanmasına ait sürelerin 5510 sayılı Kanun’un (4/1-b) bendi kapsamında sigortalılık haline göre geçmiş sayılması gerekecektir. Bu husus doğrultusunda işlem gerçekleştirmeyen Kurum işlemi yasaya aykırılık teşkil etmektedir.

4-) Sosyal Güvenlik Kurumu ….. Bölge Müdürlüğü’nün, müvekkilimizin yurt dışındaki sigortalılık başlangıç tarihi olan …/…/…. tarihinin ülkemizde sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabulü bu çalışmaları sigortalılık hizmetlerinden sayabilmesi ve müvekkilimizin …/…/… ile …/…/…  tarihleri arasında yurt dışında geçen hizmetlerinin borçlanma hakkının tespiti ile bu hizmetlerinin diğer hizmetleri ile birleştirilmesi için dava açılması zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER                  : 2709 S. K. m. 90; 3201 S. K. m. 5; 5510 S. K. m. 4, 38; Türkiye Cumhuriyeti İle Federal Almanya Cumhuriyeti Arasında Sosyal Güvenlik Konusunda Yapılan Sözleşme m. 29.

HUKUKİ DELİLLER                     :

1-) Yurtdışı hizmetlerine ilişkin belge asılları.

2-) Belge asıllarına uygun aslına uygun onaylı tercümeleri.

3-) SSK sigortalı hizmet dökümü.

4-)  …/…/…. tarihinde kuruma yapılan başvurusu yazısı.

5-) …./…/… tarihli kurum cevabi yazısı.

6-) Bilirkişi İncelemesi

SONUÇ VE İSTEM                                    : Açıklanan nedenlerle müvekkilimiz … … ‘ın yurt dışındaki sigortalılık başlangıç tarihi olan …/…/…. tarihinin ülkemizde sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabulünü, yurtdışında geçen çalışmalarının tespiti ile bu hizmetlerinin diğer hizmetleri ile birleştirilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/ …/ …

EKLER :

1-) Yurtdışı hizmetlerine ilişkin belge asılları.

2-) Belge asıllarına uygun aslına uygun onaylı tercümeleri.

3-) SSK sigortalı hizmet dökümü.

4-)  …/…/…. tarihinde kuruma yapılan başvurusu yazısı.

5-) …./…/… tarihli kurum cevabi yazısı.

6-) Bir adet onaylı vekaletname örneği.

Davacı Vekili
Av.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *