Trafik Kazası Sebebiyle Tazminat Davasının Tarafları

Kimler Açabilir?

Trafik kazası eğer yaralanma ile sonuçlanmışsa yaralanan kişi bizzat kendisi maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Yaralanan kişi Maddi Tazminatı, maluliyet nedeniyle çalışma hayatı boyunca uğrayacağı iş gücü kaybı,işe devam edemediği günlerde uğradığı maddi zararı vb isteyebilir. Yine yaralanan kişi trafik kazası nedeniyle uğradığı elem, keder ve üzüntü nedeniyle de manevi tazminat talep edebilir.

Trafik kazası neticesinde kazaya uğrayan kişi, ağır bedensel bir yaralanma yaşamışsa, yaralanan kişinin annesi, babası, eşi, çocukları, nişanlısı ancak “manevi tazminat davası” açabilirler.

Trafik kazası Ölüm ile sonuçlanmışsa, ölen kişiden yaşarken destek alan herkes maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Örneğin ölen kişi evli ise  eşi ve çocuklarına, bekar ise anne ve babasına veya kardeşine destek verdiği karine olarak kabul edilir. Yani, bu kişilerin ölenin desteğinden yararlandıklarını ispat etmelerine gerek yoktur. Ancak ölen kişinin nişanlısı, amcası,kuzeni vb. gibi  bir yakınının trafik kazası nedeniyle tazminat (destekten yoksun kalma tazminatı) talep edebilmesi için ölen kişiden yaşarken destek aldığını ispatlaması gerekir.

Kime Karşı Açılabilir?

Bir önceki makalemizde trafik kazasının hukuki niteliğinin haksız fiil olduğundan bahsetmiştir. Trafik kazası haksız fiil olarak kabul edildiğinden, maddi ve manevi tazminat davası da haksız fiil sorumlularına karşı açılır. Ancak bu davanın haksız fiili bizzat işleyenler dışındaki kişilere de açılabileceğini söylemekte fayda vardır.  Yani;

  1. Aracın Sürücüsüne: Trafik kazasında kusurlu olan aracın sürücüsü aleyhine tazminat davası açılabilir.
  2. Aracın Sahibine      : Trafik kazasına karışan aracın sahibi  kural olarak aracın işleteni olarak kabul edildiğinden,bu kişinin trafik kazası nedeniyle tazminat sorumluluğu vardır.
  3. Aracın İşletenine   : Trafik kazasına karışan aracın işleteni de oluşan her türlü zarardan sorumludur. Bu sebeple aracı işletene karşı da maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. Trafik tescil kayıtlarında aracın sahibi olarak gözüken kimse, aynı zamanda aracın işleteni olarak kabul edilir. Ancak kazaya karışan araç sahibi, aracın üzerinde fiili hakimiyeti olmadığını, araç için bir başkasının harcamalarda bulunduğunu veya araç üzerindeki ekonomik kazancın bir başkasına ait olduğunu yani kısaca  işleten sıfatının bulunmadığını kanıtlayabilirse sorumluluktan  o zaman kurtulabilir. Motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde; aracın işleteni meydana gelen zarardan sorumlu olur.
  4. Sigorta Şirketi: Trafik kazasına karışan aracın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) veya poliçe kapsamına göre İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (Kasko Sigortası) hangi sigorta şirketi tarafından yapılmışsa, o sigorta şirketi de ölüm, yaralama veya diğer zararlardan sorumludur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *